Reggae i Stockholm och Sverige

Har du också fastnat för de sköna och tillbakalutade tonerna som kommer från reggae? Denna musikstil uppstod i Jamaica under 60- och 70-talet och har sedan dess tagit världen med storm. Trots att många sammankopplar reggae med en viss typ av musikstil, ofta tätt sammankopplad med Bob Marley, så finns det en rad av olika genrer som faller under reggae-musik. Med hjälp av internet, talangfulla musiker och kärlek till de rytmiska toner har nu musiken fortsatt att utvecklas och kan höras på både radio och i tv. Nu när man tänker på reggae-stilen tänker man även ofta på en hel livsstil.

Reggae har växt bortom sina toner och kommit att sammankopplas med bland annat livsåskådningen rastafari. Rastafari-rörelsen skapades innan reggaen men båda kom att associeras med varandra, speciell efter att stjärnor som Bob Marley och Peter Tosh blev internationellt erkända. Reggaemusik innehåller ofta texter om religion och kritik av exempelvis samhället och materialism. Det är dock vanligt att musiken även har mer enkla teman som kärlek och socialisering. En annan association till rastari-rörelsen dyker ofta upp i reggaetexter, användandet av cannabis. Marijuana och hasch är sedda som sakrament i rastafari-rörelsen och reggae-sånger uppmuntrar ofta till bruk av plantan. Anti-rasism är ett annat vanligt förekommande tema i reggaemusiken.

Reggae flagga i gul, grönt och rött

Reggae utanför Jamaica

Med reggaemusiken popularitet kom stilen också att spridas över hela världen och förändras. Reggae på spanska och sambareggae är två exempel på musikens evolution. Samba-reggae kom att födas efter att artister kombinerade sin egen sambamusik med tonerna från Jamaica och detsamma hände när musiken spred till Nordamerika, där man bland annat kan hitta stilen Pacific Dub. Om det låter intressant kan du kolla in de progressiva reggaeband i denna subgenre: Slightly Stoopid, SOJA och Rebelution. En annan intressant och senare mix av musiken kommer från den amerikanska rapparen Matisyahu som blandar de jamaicanska tonerna med sin judiska bakgrund och skapar något unikt.